Bedrijventerreinen blijken een broeikas

Een toenemend aantal gemeenten overweegt woningbouw toe te laten op bedrijventerreinen. Daarbij dienen ze te beseffen dat het op die locaties in de zomer erg heet kan worden. Volgens onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam en ingenieurs­bureau BOOT zijn eerst extra maatregelen ­nodig om het hitte-eilandeffect te dempen.

Dit artikel verscheen op 10 augustus op de website van Binnenlands Bestuur, auteur Martin Hendriksma, u kunt hier het hele artikel lezen. 

Geen verdamping

Tijdens de hittegolf van afgelopen juli maten ze oppervlaktetemperaturen op bedrijventerreinen die opliepen tot boven de 50 graden Celsius. Door het ontbreken van groen trad er vrijwel geen verdamping op, waardoor het 's avonds en 's nachts nauwelijks afkoelde.

De hoogste temperatuur werd gemeten op bedrijventerrein Tradeport West in Venlo: 55,7 graden. Ook op onder meer bedrijventerrein Hogeweide in Geldermalsen en Westhaven (Amsterdam) liep de temperatuur hoog op. De onderzoekers benadrukken dat de door hen ontwikkelde hittekaart de temperatuur weergeeft op basis van satellietdata en niet van lucht- of gevoelstemperaturen. Het is volgens hen daarmee logisch verklaarbaar dat de bedrijventerreinen vanwege de grote hoeveelheid zwart dak hoog uitkomen.

Veel zwart dak

Aanleg van groen

Wonen op bedrijven­terreinen vereist aanleg van groen voor het creëren van schaduwplekken voor overdag en verdamping ten behoeve van afkoeling ’s nachts’, stelt onderzoeker Jeroen Kluck van de Hogeschool van Amsterdam op stadszaken.nl. ‘Essentieel in deze tijd waarin we inbreiden en meer woningen bouwen.’

De bouw van woningen op bedrijventerreinen is niet alleen vanwege de oplopende temperaturen omstreden. ­Ondernemers vrezen ook dat de economische waarde van de terreinen wordt aangetast.

Economische waarde aangetast

Card image cap

Jan Jager

Hoofdredacteur Stadszaken.nl

Jan Jager

Hoofdredacteur Stadszaken.nl

T: 06 16 26 26 90
E: j.jager@elba-rec.nl