Miniconferentie: Hoe zelfredzaam is uw community?

Op dinsdagmiddag 18 oktober organiseert het Kennislab voor Urbanisme in Enschede de Miniconferentie Hoe zelfredzaam is uw community?. En daar kunt u gratis bij zijn.

Ontwerp de Zelfredzaamheid

Tijdens de summerschool Ontwerp de Zelfredzaamheid (die we organiseren met het Netwerk Ontwerp Veilige Omgeving) hebben we het over de meest extreme vorm van zelfredzaamheid: wat doe je als er echt geen overheid aanwezig is en je op elkaar bent aangewezen? Ben je dan als buurt of wijk een gemeenschap of een verzameling mensen?

Maar wie onder zulke extreme omstandigheden kan samenwerken, kan dat ook als de nood minder hoog is. En dat is een thema waar veel en vaak over wordt nagedacht door overheden en waarmee ook volop wordt geëxperimenteerd. Wij bekijken het vanuit drie perspectieven. Vanuit het perspectief van het Rijk dat wil dat de verschillende overheden een nieuwe rol aanneemt. Vanuit het perspectief van de gemeente. En vanuit het perspectief van de burgers.

Programma (wijzigingen voorbehouden)

14.00 Ontvangst en welkom

14.15 Het perspectief van het Rijk – Wat wil het Rijk?
Gerrit Jan Hoogland stimuleert gemeentelijke overheden om te innoveren op het gebied van rolverandering. Dat doet hij onder andere via het programma Anders Denken Anders Doen.

14.35 Het perspectief van de gemeente – Wat wil de gemeente?
Net als veel andere gemeenten maakt Enschede een enorme cultuurverandering door. Van boven de samenleving tot onderdeel van de community. In Enschede noemen ze deze kanteling: ‘samenlevingsgericht werken’. Dat klinkt mooi en logisch, maar hoe pakt het uit in de dagelijkse praktijk? Waar gaat dit gemakkelijk? En wat is ingewikkeld?

14.55 Het perspectief van de burger – Rol van burgers
En willen de burgers dat wel? Hadassa Meijer in ieder geval wel. Zij organiseert, vanuit het Huis van Verhalen in de wijk Roombeek wekelijks een buurtmaaltijd waar mensen met uiteenlopende achtergronden elkaar tijdens het eten, opruimen en afwassen beter leren kennen. Daarin wordt ze gesteund door de overheid en het bedrijfsleven. Hadassa vertelt ons hoe ze dit doet én waarom.

15.15 Pauze

15.30 In gesprek met de sprekers
In 3 rondes komt u in gesprek met alle sprekers

16.30 Borrel

Aan deze miniconferentie doen sowieso de deelnemers voor de summerschool mee. 24 jonge en bevlogen mensen. De toekomst van ons vak. En u kunt daar – gratis – bij zijn. Om mee te doen aan het gesprek en te leren van elkaar. Daarvoor hebben we nogmaals 24 plekken vrij. Meld u dus snel aan via www.kennislabvoorurbanisme.nl.

foto: ANP – G.v.d.Werff

Klik hier voor meer kennisontwikkeling

Deel.