Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Masterclass Groen en Gezond, een praktische vertaling

juli 4 @ 10:00 - 17:00

€350

Evenement Navigatie

groen en gezondheid

Een groene omgeving heeft een positieve invloed op ons welzijn en gezondheid. Het is daarom van belang dat gemeenten hun omgeving zo inrichten dat mensen gestimuleerd worden om naar buiten te gaan. Om daar te relaxen, wandelen, sporten en andere mensen te ontmoeten. Dat dit nodig is, laten de cijfers zien: Mensen in de stad kampen 21 procent vaker met angststoornissen en 39 procent vaker met depressie. En dan te bedenken dat de trek naar de stad nog lang niet ten einde is. Hier ligt dus een interessante opgave. De grote vraag is: Hoe richt je de stad zo in dat de buitenomgeving aantrekkelijk wordt?

Tijdens de masterclass ‘Groen en Gezond, een praktische vertaling’ wordt daar nader op ingegaan door:

Groen: een onderschat medicijn

Dianne Jaspers, huisarts in Barneveld.
Dianne Jaspers van de Barneveldse huisartsenpraktijk De Burgt wandelt twee maal per week met groepjes patiënten om hun gezondheid te verbeteren. De huisartsenpraktijk van Jaspers is hiermee een pionier in Nederland. Tijdens deze masterclass vertelt de huisarts haar ervaringen over de wandelingen in het groen. Haar ervaringen zijn onder andere dat het energieniveau van patiënten die meelopen omhoog gaat en dat de natuurbeleving stressverlagend werkt.

Gezondheid is meer dan alleen bewegen in het groen

Jaap Toet, adviseur Gezonde Leefomgeving van de gemeente Utrecht
Niet alleen het bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid van mensen. Wie alleen al in een groene wijk woont, voelt zich beter en bezoekt minder vaak de huisarts. Ook het hebben van sociale contacten draagt in belangrijke mate bij aan welzijn en gezondheid van mensen. Van belang is dat er dan ook aangename, groene plekken in gemeenten zijn waar mensen elkaar ontmoeten of tegenkomen. Jaap vertelt tijdens deze sessie hoe je als gemeente de sociale samenhang in de buurt faciliteert.

Gezond ontwerp

Ad de Bont, partner – stedenbouwkundige van Urhahn , stedenbouw & strategie en gastdocent aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Ad is medeoprichter van het Platform Gezond Ontwerp.

Tijdens deze interactieve masterclass van 3 uur, inclusief een wandeling door Amersfoort, gaat Ad in op hoe je de omgeving zo ontwerpt dat mensen gestimuleerd worden te gaan bewegen. Centrale vragen die centraal staan tijdens deze sessie zijn:

>> Welke ontwerpfactoren m.b.t. de groene omgeving kunnen bijdragen aan de gezondheid? En welke juist niet? Rekening houdend met de diverse doelgroepen, van jong tot oud.

>> Hoe ontwerp je de groene omgeving ter stimulering van het beweeggedrag in zowel het binnen- als het buitengebied?

Programma dinsdag 4 juli 2017

10 uur: Inloop
10.30 -11.15 uur: Groen: een onderschat medicijn
11.15 – 11.30 uur: Koffiepauze
11.30 – 12.15 uur: Gezondheid is meer dan alleen bewegen in het groen
12.15 – 13.00 uur: Pauze
13.00 – 16.00 uur: Gezond Ontwerp
16.00 uur: Netwerkborrel en afsluiten

AANMELDEN
Voor meer informatie: Wendy Louwen – w.louwen@elba-rec.nl / 06 41421079

EF EF2 EF3 EF4 EF5 EF6

Gegevens

Datum:
juli 4
Tijd:
10:00 - 17:00
Kosten:
€350

Locatie

Elba-Rec
Paulus Borstraat 41
Amersfoort, Nederland
+ Google Maps